srijeda, 22. kolovoza 2012.

Vaše zdravlje: Probiotici na maksimumu



Probiotici na maksimumu


Probiotici su trenutačno tema brojnih istraživanja. Makar su se na hrvatskom tržištu pojavili još 1998., tek odnedavno sve više liječnika obiteljske medicine, internista gastroenterologa, ginekologa i pedijatara preporučuje uzimanje 'dobrih' bakterija, tj. probiotika kao suportivnu terapiju kod gastroenteroloških bolesti, u slučajevima oslabljena imuniteta i tijekom antibiotske terapije za zaštitu crijevne sluznice.
NOVO na hrvatskom tržištu
Najnoviji probiotski proizvod na hrvatskom tržištu su , probiotički pripravci Acidophilus s čak 2 milijarde aktivnih crijevnih bakterija.  Zašto tako puno vrsta? Pa zato jer je znanstveno dokazano da su pripravci s više raznolikijih probiotičkih sojeva učinkovitiji. Korisne bakterije , koje mogu pomoći kod niza probavnih smetnji, posebnim postupkom su zaštićene od djelvoanja izrazito kiselog želučanog sadržaja, tako da neoštećene stižu na mjesto djelovanja - u crijeva.
Blagotvorno djelovanje bakterije Lactobacillus acidophilus krije se u činjenici da proizvodi mliječnu kiselinu, čime sprečava širenje štetnih crijevnih bakterija, a stvaranjem enzima potpomaže procese varenja i iskorištavanja hranjivih tvari. Zahvaljujući još jednoj pozitivnoj osobini acidofilusa, a to je da sintetizira antibiotik kolicin, u njegovoj se neposrednoj i daljnjoj mikrookolini razvijaju uvjeti koji su izrazito nepovoljni za obitavanje raznih uzročnika bolesti, poput mikrokoka, klostridija, nekih koli bakterija i gljivica. Ovaj je antibiotik, u nekim blažim oblicima crijevnih infekcija, dovoljno učinkovit protiv uzročnika infekcija, pa je u tim slučajevima liječenje antibioticima nepotrebno. 



Acidophilus pomaže u snižavanju razine kolesterola u krvi, sudjeluje u procesu prerade i asimilacije mliječnog šećera (laktoze), proteina, masti i aminokiselina iz mlijeka. Ima određenu ulogu i u procesu sinteze vitamina B-kompleksa. Antibiotici koje uzimamo u obliku tableta ili kapsula uništavaju crijevnu floru i na taj način često dovode do poremećaja njezine ravnoteže. To rezultira bujanjem nekih kvasnih gljivica, poput Candide albicans, koja često izaziva proljev, zatvor ili neke druge smetnje u radu probavnih organa, kao i različite gljivične promjene na plućima, ustima, rukama, nogama, između prstiju, ispod noktiju i u vaginalnoj sluznici. Kao povoljan sporedni učinak acidophilusa treba spomenuti i sprečavanje neugodnog zadaha iz usta, koji je čest pratilac dispepsija uslijed poremećaja crijevne flore, kao i pozitivno djelovanje kod rješavanja akni i drugih kožnih poremećaja.
U posljednjih desetak godina znatno se povećala učestalost alergijskih reakcija na hranu. Razlog je tome sve više novih namirnica, kao i činjenica da sve više jedemo industrijski obrađenu hranu. Istraživanja pokazuju obećavajući napredak u rješavanju ovih alergija primjenom acidofilnih bakterija i drugih probiotika.

PAŽNJA!
Kod dispeptičnog proljeva dovoljno je uzimanje acidophilusa tijekom 5-6 dana, kako bi došlo do normalizacije crijevne flore. Kod gljivičnih infekcija dubljih slojeva tkiva (u dermatologiji i ginekologiji) uz lokalno liječenje, nakon prestanka lokalnog tretmana, još nekoliko mjeseci treba primjenjivati dozu održavanja acidophilusa, odnosno uzimati 1-2 kapsule dnevno.


Nema komentara:

Objavi komentar