nedjelja, 12. kolovoza 2012.

SAMO ULIJ



Štiti i od srčanog udara - ovo morate piti!

Štiti i od srčanog udara - ovo morate piti!

Zašto je dobro piti zeleni čaj? Jedna studija iz Nizozemske pokazala je povezanost između čestog konzumiranja zelenog čaja, mršavljenja i smanjenog rizika od srčanog udara.


Znanstvenici su zaključili da se flavonoidi, nutrijenti sa antioksidacijskim svojstvima, nalaze u visokoj koncentraciji i u zelenom i crnom čaju. Sastojak zelenog čaja pod nazivom EGCG, znatno usporava debljanje koje je povezano sa konzumiranjem masne hrane, tvrde u studiji. 

Pretilim miševima je izdvojeno dodavana ova supstanca te je njihovo debljanje smanjeno za 45 posto u odnosu na miševe iz kontrolne skupine koji su jeli istu hranu, ali bez dodatka zelenog čaja. Miševi hranjeni supstancom iz zelenog čaja sporije su apsorbirali masnoću. 

Zeleni čaj je oduvijek bio, a ostaje i danas, najpopularnija vrsta čaja iz Kine odakle, prema vjerovanju većine povjesničara i botaničara, potječe biljka čaj. Zeleni je čaj osobito bogat flavonoidima korisnima za zdravlje, uključujući katehine i njihove derivate. 

Flavonoidima pripada čak 6.000 različitih spojeva prisutnih u svim biljkama. Zaduženi su za boju žutih, crvenih i ljubičastih biljaka. Flavonoidi su fitonutrijenti i klasificirani su kao biljni pigmenti. 

Nema komentara:

Objavi komentar