subota, 4. kolovoza 2012.

IMUNITET

Čudesna riznica zdravlja
Zdrav imunološki sustav osnovni je preduvjet zdravlja, pa ne čudi što mnoge darove prirode čovjek sve više koristi
Med, pelud, propolis i matična mliječ riznica su ljekovitih tvari iz košnice, koje imaju blagotvoran utjecaj na čovjekovo zdravlje. U ljekarnama i biljnim drogerijama možete ih pronaći kao dodatke prehrani u obliku mješavina, pastila, otopina.

Pčelinji proizvodi se od pamtivijeka koriste za očuvanje i jačanje prirodne otpornosti organizma, a poznati su i kao visokovrijedne namirnice s nutritivnog, a stoga i zdravstvenog aspekta. Pčelinje proizvode sve više susrećemo u svakodnevnoj prehrani i njezi svih dobnih skupina. Zašto je to tako? Današnji stil života donosi nam učestale infekcije, umor, slabost, potištenost, nesanicu, anemiju i mnoge druge manifestacije iscrpljenosti organizma. A kako je zdrav imunološki sustav osnovni preduvjet za zdravlje te dug i kvalitetan život, ne čudi što mnoge darove prirode čovjek sve više koristi u svakodnevnom životu kako bi se bolje osjećao, ojačao psihofizičku snagu i zdravije živio.
Slatka žlica zdravlja
"Žlica meda, žlica zdravlja", poznata je narodna uzrečica. Žlica meda u jutarnjim satima opskrbit će vaš organizam dugotrajnom energijom, a tijekom dana vratiti vam izgubljenu energiju. Organizam vrlo lako probavlja med i potpuno ga iskorištava zbog visokog sadržaja invertnog šećera (izravno će ga apsorbirati za stvaranje tjelesne topline, rad mišića, hranu stanicama...). Žlica meda ojačat će imunološku sposobnost organizma i obogatiti ga vitaminima, posebice vitaminima B skupine i pantotenskom kiselinom te mineralima i bjelančevinama.
Žlicom meda također ćete očistiti organizam od štetnih tvari. Med posjeduje svojstva koja ga čine nezaobilaznim dijelom zdrave prehrane, pa je zima bez meda, propolisa, peludi i matične mliječi nezamisliva.
Prilikom konzumacije meda jako je dobro znati nekoliko činjenica koje će vam pomoći da prepoznate pravi prirodni med i iz njega izvučete ono najbolje. Svaki prirodni med se kristalizira. Ovisno o vrsti meda, kristalizacija može biti različita fizičkog stanja. Kad na polici u trgovini ugledate staklenku s medom koji se počeo kristalizirati (primjerice, med u staklenci je malo tekuć, malo gust, ili je potpuno gust, ili su se u njemu počeli stvarati "kristali"), nemojte zazirati od njega, jer to je ništa drugo nego prirodni proces koji možemo usporediti s pretvaranjem vode u led, samo što med prelazi u kruto stanje na višoj temperaturi od leda.
Med po želji - Vrsta meda ima mnogo: cvjetni svojom raznolikošću pozitivno djeluje na opće stanje organizma; bagrem djeluje umirujuće, pa je pogodan za djecu jer je blag i lagan; kesten pozitivno djeluje na krvožilni i probavni sustav; lipa pozitivno djeluje kod prehlade na dišni sustav; šuma-medljikovac preporučuje se slabokrvnim osobama jer je pun željeza i minerala; tu su još kaduljabagremac i drugi. U svakom slučaju, koji god med odlučili kupiti, nećete pogriješiti, jer će prirodni med, koji narod s pravom zove "hrana bogova", definitivno ojačati vaš imunitet i dati snagu cijelom organizmu.
Ako pak zajedno s medom želite kušati i druge pčelinje proizvode (propolis, pelud, matičnu mliječ), možete ih pronaći u ljekarnama i biljnim drogerijama u obliku različitih mješavina, većinom namijenjenih za jačanje imuniteta i ublažavanje tegoba dišnog sustava.
Kraljevska hrana
Matična mliječ je najvredniji i najviše cijenjen proizvod pčela. Mliječ je izlučevina posebnih žlijezda mladih pčela radilica, koja predstavlja hranu za maticu i ličinke. Zahvaljujući matičnoj mliječi matica dnevno snese 1000 do 2500 jajašca, što uvelike nadmašuje samu težinu matice. Taj podatak najbolje ilustrira jedan od najvažnijih svojstava matične mliječi - njezinu regenerativnu moć.
Znanstveno je dokazano da matična mliječ djeluje kao biostimulator i antioksidans, jačajući imunitet i psihofizičku snagu organizma. Matična mliječ se danas često nalazi u kombinaciji s nekim drugim pčelinjim proizvodom (med, pelud, propolis...), no postoje i proizvodi koji sadrže samo matičnu mliječ, a mogu se naći u biljnim drogerijama i ljekarnama.
Učinak matične mliječi na zdravlje je vrlo šarolik:
  • odličan je antioksidans, povećava energiju i izdržljivost, podiže otpornost organizma i stimulira imunološki sustav
  • istodobno pomaže jačanju kose i noktiju, pospješuje regeneraciju stanica i tkiva te ima pozitivan učinak na krvožilni sustav tako što stabilizira krvni tlak i snižava razinu kolesterola
  • poboljšava memoriju, regulira probavu, održava ravnotežu hormona, olakšava simptome menstruacije i PMS-a te pomaže kod impotencije i frigidnosti
  • otklanja slabost i umor, djeluje revitalizirajuće te ima pozitivan učinak na artritis, anemiju, mišićnu distrofiju, Parkinsonovu bolest, leukemiju
  • djeluje protuupalno, antivirusno i antibiotski.
Ne samo da ovaj proizvod pčela utječe i na veću otpornost na alergije, nego je i jedina poznata tvar koja prodire u stanice organizma, čisti ih od toksina i hrani najkvalitetnijim mikroelementima - proteinima, esencijalnim masnim kiselinama i vitaminima. Posjeduje znatne količine vitamina B5 (pantotenske kiseline) i B6, više od 20 aminokiselina i enzime koji sprječavaju razmnožavanje bakterija i virusa.
Matična mliječ je najbolja investicija u zdravlje i s pravom nosi naziv "kraljevska hrana". Ona je proizvod pčela koji čini dobrobit organizmu na sveobuhvatan način jačajući imunološki sustav i smanjujući podložnost organizma tegobama.
Na tržištu su prisutna dva oblika matične mliječi: svježa (brzo kvarljiva, koju je potrebnu čuvati na hladnom i tamnom mjestu) i liofilizirana (preporučuje se čuvati je na sobnoj temperaturi i tamnom mjestu). Liofilizirana matična mliječ ima potpuno ista svojstva kao i svježa, samo što ne sadrži vodu, pa ju je jednostavnije čuvati.
Najbolji način unosa matične mliječi u organizam je njezina apsorpcija otapanjem u ustima, jer gutanjem želučana kiselina umanjuje njezinu učinkovitost.
Primjena pčelinjih proizvoda
Sve pčelinje proizvode, posebice matičnu mliječ, najbolje je otopiti u ustima, pod jezikom. Na taj način organizam u potpunosti apsorbira aktivne supstancije i temeljito ih iskorištava. Kod pčelinjih proizvoda nema mogućnosti predoziranja ni kumulativnih štetnih učinaka, kao ni potencijala za razvoj ovisnosti. Primjereni su za sve dobne skupine, osim za bebe zbog nepotpune razvijenosti organa za probavu. Konačno, matična mliječ, propolis i pelud pogodni su i za oboljele od šećerne bolesti.
Imunološki sustav čovjeka temelj je dobrog zdravlja. Stoga ne treba čekati da tegobe i bolest pokucaju na vrata kako bismo počeli koristili visokovrijedne namirnice i dodatke prehrani dobivene iz prirode.

Nema komentara:

Objavi komentar