utorak, 1. svibnja 2012.

Zeleni čaj



Katehini zelenog čaja kao što je EGCG (polifenoli) su provjereni sastojci koji poboljšavaju metabolizam i osiguravaju uspješno reguliranje težine, no oni osim ovih dobrobiti imaju i dugačku povijest kao moćno oružje u borbi protiv različitih vrsta raka.
Sastojci zelenog čaja su iznimno jaki antioksidansi koji mogu stvoriti apoptozu ili staničnu smrt – mehanizam koji nedostaje kancerogenim stanicama zbog čega kancerogeno tkivo nekontrolirano raste.
Znanstvenici sa Sveučilišta Rutgers su nedavno objavili rezultate studije u žurnalu Food nad Function u kojoj se objašnjava sinergija između pijenja zelenog čaja i poboljšanja zdravlja zahvaljujući polifenolima i flavonidima u zelenom čaju, a najviše zahvaljujući kvercetinima, ako su dovoljno zastupljeni u našoj prehrani.
Kvercetin  pomaže u povećavanju prihvaćanja polifenola iz zelenog čaja i njihovoj integraciji u kancerogenim stanicama gdje smanjuje kancerogenu metilaciju – staničnu diobu – i tako djeluje kao ubojica raka. Ovako pojačan zeleni čaj postaje snažan borac protiv kancerogenih oboljenja.
Kvercetin četverostruko pojačava antioksidantno djelovanje zelenog čaja i njegov učinak protiv razvoja stanica raka.
Miševima koji su imali probleme s nedostatkom imuniteta i karcinomima su znanstvenici davali zeleni čaj u kojemu se nalazi 0,4% kvercetina, dok je druga grupa s istim problemima dobivala običan zeleni čaj, obije grupe su pripravke od zelenog čaja dobivale dva tjedna, na koncu su znanstvenici zaključili da je grupa koja je dobivala zeleni čaj pomiješan s kvercetinom dramatično smanjila kancerogene stanice u bubrezima i plućima dok je grupa s običnim zelenim čajem imala za četvrtinu manje efekte liječenja. Dodatno je otkriveno da je kvercetin smanjio metilaciju kancerogenih stanica koju su poticali antioksidansi polifenola zelenog čaja, koji inače limitiraju anti-kancerogene učinke ovog prirodnog pića.
Znanstvenici su na koncu studije zaključili slijedeće:
„Da bi se maksimalno pojačao anti-kancerogeni efekt zelenog čaja ili ekstrakta zelenog čaja potrebno ga je miješati s kvercetinom.“
Oni su primijetili da katehini zelenog čaja pokazuju puno jača svojstva antioksidansa od vitamina C ili E, i preporučili su pijenje zelenog čaja u svrhu smanjenja rizika od mnogih malignih oboljenja uključujući i:
Rak kože
Rak dojki
Rak pluća
Rak debelog crijeva
Rak jednjaka
Rak mjehura
Znanstvenici smatraju da je tri do pet šalica svježeg zelenog čaja na dnevnoj bazi kombinirane s kverecetinom iz voća, povrća ili iz suplemenata, na takav način se prirodno povećavaju svojstva našeg tijela da se brani od dobivanja kancerogenih oboljenja.

Nema komentara:

Objavi komentar