Najnovije istraživanje
predstavljeno na konferenciji American College of Cardiology,
pokazalo je kako grickanje jedne šake grožđica tri puta dnevno kroz nekoliko
tjedana, pomaže osobama s blago povišenim krvnim tlakom
Prvo kliničko istraživanje koje je izmjerilo učinak grožđica na
krvni tlak uključilo je 46 osoba s dijagnosticiranom predhipertenzijom. Njihov
je krvi tlak varirao od 120 sa 80 milimetara žive (mm Hg) do 139 sa 89 mmHg,
odnosno bio je nešto viši od normalnih vrijednosti.
U usporedbi sa skupinom sudionika koji su grickali kekse ili
krekere, skupina osoba koja je grickala grožđice imala je značajan pad
vrijednosti krvnog tlaka - u nekim slučajevima čak i smanjenje sistoličkog
tlaka za 10.2, odnosno 7% kroz 12 tjedana istraživanja.
Znanstvenici ističu kako razlog
ovog blagotvornog učinka grožđica na krvi tlak leži u visokoj razini kalija
koji se nalazi u osušenom grožđu. "Grožđice su iznimno bogate kalijem,
koji je poznat po spuštanju krvnog tlaka", rekao je Harold Bays,
medicinski direktor Louisville Metabolic and
Atherosclerosis Research Center. "Također su dobar izvor
antioksidanata, što može promijeniti biokemiju krvnih žila, čineći ih manje
ukočenima, a to ujedno snižava krvni tlak.", dodao je.
Količina od otprilike 60 grožđica sadrži jedan gram vlakana i 212
miligrama kalija. One se često preporučuju kao dio dijete bogate vlaknima za
snižavanje krvnog tlaka.
Nema komentara:
Objavi komentar