srijeda, 2. listopada 2013.

Vaše zdravlje: Potporna terapija za psorijazu noktiju

Kliknite ovdje ukoliko ne vidite sadržaj newslettera.

Vaše zdravlje

Potporna terapija za psorijazu noktiju

Onypso

Psorijaza je upalna dermatoza koju karakterizira pojava crvenkastih, oštro ograničenih žarišta različite veličine prekrivenih srebrnkasto-bijelim ljuskama.

Radi se o čestoj dermatozi od koje boluje jedan do pet posto svjetske populacije, dok je učestalost u Hrvatskoj oko 1,8 posto (oko šest do osam posto bolesnika u dermatološkim ustanovama su upravo bolesnici s psorijazom). Od psorijaze podjednako često obolijevaju oba spola. Uzroci i mehanizmi njezina nastanka još uvijek nisu u potpunosti jasni. No, sigurno je da se radi o polietiološkoj bolesti koja se klinički manifestira kod genetski predisponiranih osoba izloženih djelovanju provocirajućih čimbenika, među kojima se kao najčešći spominju fizikalne ozljede, stres i infekcije, osobito akutna streptokokna infekcija ždrijela.

Ovisno o lokalizaciji psorijatičnih žarišta razlikuju se posebni oblici psorijaze koji se mogu javiti samostalno ili u sklopu rasprostranjene kliničke slike:

  • Psoriasis capillitii (psorijaza vlasišta)
  • Psoriasis unguium (psorijaza noktiju)
  • Psoriasis palmoplantaris (psorijaza dlanova i stopala)
  • Psoriasis inversa.

Čak kod 30 do 50 posto oboljelih nalazimo promjene i na noktima, koje su u bolesnika s psorijatičnim artritisom prisutne kod 70 posto oboljelih. Nokti zahvaćeni psorijazom u početku imaju karakteristične punktiformne udubine (kao da su izbodeni iglom), kasnije zadebljaju, postaju lomljivi i odižu se od podloge, što može dovesti do kompletne destrukcije nokatne ploče.

Tvrtka Pierre Fabre proizvela je proizvod za lokalni tretman psorijaze noktiju. Riječ je o medicinskom proizvodu Onypso®, u formi laka za nokte, koji sadrži 15 posto ureje. Prilikom nanošenja laka na nokat dolazi do hlapljenja otapala, pri čemu se ureja koncentrira do 50 posto. Zbog visoke koncentracije ureje, Onypso® lak za nokte ima mehaničko keratolitičko djelovanje koje smanjuje hiperkeratozu i na taj način smanjuje zadebljavanje noktiju zahvaćenih psorijazom.

Više pročitajte na:
http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/1967/
http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/2635/

 
 

Dobili ste ovaj e-mail jer ste se prijavili na www.vasezdravlje.com newsletter.
Ako se želite odjaviti možete to učiniti ovdje.

Vaše zdravlje
 

2 komentara:

  1. Molim vas recite mi gdje se moze kupit Onypso lak za nokte ili kako da dodem do kontakta ljekarene koja je imala u prodaji taj lak.

    OdgovoriIzbriši